نمایش آثار کم‌نظیر عیلامی‌ها در تخت جمشید و رونمایی از سکه‌ای کمیاب در شیراز

دبیر سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی با تشریح جزئیاتی از این جشنواره که از ۱۵ تا ۱۸ آبان‌ماه در شیراز برگزار می‌شود، از نمایش ۴۰ اثر باستانی کم‌نظیر از دوره عیلامی‌ها در تخت جمشید، سردیس ۷۰ پادشاه تاریخی در یکی از محوطه‌های تاریخی و فیلم‌های کلاسیک مرمت‌شده و همچنین، رونمایی از سکه‌ ضرب‌شده همزمان با ورود امام رضا (ع) در جریان این جشنواره خبر داد.

به گزارش ایندکس ایران، علیرضا تابش، دبیر سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی در نشست خبری که به بهانه فرارسیدن این جشنواره (از ۱۵ تا ۱۸ آبان‌ماه ۱۴۰۳)، چهارشنبه نهم آبان‌ماه در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، با این اشاره که جشنواره امسال رویکرد بین‌المللی خواهد داشت، گفت: جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی در فضایی که جامعه امروز به همدلی، وفاق ملی و بازگشت به ریشه‌های خود نیاز دارد، برگزار می‌شود. میراث فرهنگی می‌تواند نقشی در گشایش‌های سیاسی و همدلی بیشتر مردم ایفا کند؛ میراثی که حافظ گذشته ایرانیان بوده و چراغی برای مسیر آینده است. نیاز به بازآفرینی هویت جمعی در کشورمان به شدت احساس می‌شود و راه درمان آن کار فرهنگی و رسانه‌ای است؛ میراثی که در جای جای کشورمان در سینه مردمان این سرزمین نهفته است و نقطه مشترکی برای همگان است و گامی به سوی وفاق ملی و همبستگی اجتماعی است. این جشنواره یکی از سکوهای ارزشمند برای معرفی آثار هنرمندان است و راهی است برای زنده نگه داشتن هویت تاریخی کشور. این جشنواره فرصتی برای همراهی هنرمندان و اهالی میراث فرهنگی برای تأثیرگذاری در نسل نو وجوان است.

او با بیان اینکه آثار رسیده به این جشنواره امسال رشد داشته است، اظهار کرد: فراخوان شرکت در جشنواره در تیرماه ۱۴۰۳ منتشر شد و در شهریورماه تمدید شد که در پایان آن، ۳۵۸۹ اثر از سراسر کشور دریافت شد که بدون احتساب آثار رسیده به بخش جایزه شیراز است که سرجمع این آثار ۴۴۵۷ اثر می‌شود. داوری این آثار نیز از سوی ۷۵ نفر انجام می‌شود.

دبیر سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی جشنواره با طرح این پرسش که تفاوت جشنواره امسال در چیست؟ به بخش‌های جدید این جشنواره اشاره کرد و افزود: جوایز بخش‌های «عکس»، «ایده و تجربه» و «میراث‌بانان آینده» در افتتاحیه جشنواره، که ۱۵ آبان‌ماه خواهد بود، ‌اهدا می‌شود و بخش‌های میدانی مثل تئاتر و شعر و موسیقی در اختتامیه جوایزشان را دریافت می‌کنند.

به گفته او، در این جشنواره قرار است از بیش از ۴۰ نفر تقدیر شود.

تابش ادامه داد: امسال با توجه به اعلام بخش بین‌المللی که غیررقابتی و محدود است و صرفا فراخوان آن در بخش فیلم کوتاه، مستند و عکس بود، قرار است فیلم محصول مشترک ایران و تاجیکستان با عنوان «ملودی» نمایش داده شود. همچنین با همکاری فیلم‌خانه ملی ایران یکی از فیلم‌های کلاسیک مرمت‌شده در شیراز به نمایش در می‌آید و همینطور آثاری از روسیه، ایتالیا، صربستان ترکیه و بوسنی و هرزگوین که سوژه آنها میراث فرهنگی ایران بوده است، در سینمایی در شیراز به نمایش گذاشته می‌شود. تولید مشترک ایران و ایتالیا به نام سنگ‌ها و آجرها نیز از جمله آثار بخش بین المللی است که به نمایش در می‌آید.

او اضافه کرد: در بخش بین‌الملل عکس، آثاری از آمریکا، ارمنستان، اسپانیا، چین و روسیه در یکی از گالری‌های در شیراز به نمایش گذاشته می‌شود.

تابش با بیان این‌که وجه مردمی این جشنواره همیشه قابل تاکید بوده است، افزود: یکی از جلوه‌های مردمی بودن جشنواره امسال، بخش «میراث‌بانان آینده» است که با کمک کانون پرورش فکری و وزارت آموزش و پرورش در بافت تاریخی شیراز اجرا می‌شود. افزون بر این، از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان درخواست شد یک دستگاه تماشاخانه سیار را وارد فارس کند که از ۱۴ آبان وارد این استان می‌شود و از شهرهای شمالی تا شیراز را طی می‌کند.

دبیر جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی یادآور شد: با موافقت قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (علی دارابی) به مدت یک هفته، از دوازده تا هجدهم آبان ماه بازدید از تمام اماکن تاریخی برای شهروندان شیراز رایگان است. پویش موزه‌گردی طراحی و به آموزش و پرورش فارس نیز اطلاع‌رسانی شده است. از کودکان و نوجوانانی هم که در این پویش شرکت می‌کنند خواسته شده است روایت خود را بنویسند و این آثار هم ارزیابی خواهد شد.

تابش ادامه داد: رویداد دیگری با عنوان میراث دیجیتال طراحی شده است که تعداد آثار رسیده به آن قابل توجه است. همزمان با روز افتتاح جشنواره نیز رویداد «سکوی امید» در شیراز با ارایه افراد برگزیده، خلاق و مستعد برگزار می‌شود. هدف حمایت مادی و معنوی از این افراد و جذب سرمایه‌گذار برای آنهاست.

او با بیان این‌که برنامه‌های میدانی در شیراز متنوع است، افزود: ۶ نمایشگاه موزه‌ای در جریان این جشنواره برگزار می‌شود که نمایش آثار تاریخی دوره زندیه در موزه پارس، سکه‌های ضرب‌شدۀ شیراز در باغ جهان‌نما، اسناد وقفی انیس‌الدوله در باغ جهان‌نما، سردیس ۷۰ پادشاه تاریخی به استناد سکه‌های ضرب‌شده در یکی از محوطه‌های تاریخی از جمله این نمایشگاه‌هاست.

دبیر جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی، مهم‌ترین نمایشگاه این رویداد را که با همکاری موزه ملی ایران برگزار می‌شود، یافته‌های کم‌نظیر عیلام با نمایش ۴۰ اثر کم‌نظیر این دوره با عنوان «عیلام؛ سپیده دم تاریخ» در تخت جمشید است. این محل از جهت برای این نمایشگاه انتخاب شد که تخت جمشید به نوعی وارث تمدن قبل از خودش، یعنی عیلامی‌ها بود.

او افزود: در موزه شاهچراغ نیز جلوه‌هایی از هنر اسلامی با انتخاب ۷۴ اثر از موزه ملی ایران برگزار می‌شود و رونمایی از سکه‌ای که به مناسبت ورود امام رضا (ع) ضرب شده، از دیگر برنامه‌های این جشنواره است.

تابش گفت: به مدت چهار روز در پهنه فرهنگی شیراز شاهد اتفاقات فرهنگی بسیاری خواهیم بود. اجراهای نمایشی در بافت تاریخی شیراز خواهیم داد داشت. ضمن آنکه فیلم‌هایی با موضوع شیراز و تاریخ ایران نمایش داده می‌شود. این فیلم‌ها در سکوی «هاشور» نیز آنلاین پخش می‌شود. با هماهنگی‌های انجام شده قرار است حدود ۲ هزار دانش‌آموز  برای تماشای فیلم‌ها بیایند. پس از سه دوره برگزاری این جشنواره نیز برای نخستین بار قرار است نمایش فیلم تئاتر داشته باشیم. از پانزدهم تا هفدهم آبان نیز در گذر حافظیه، نمایشگاه صنایع دستی عشایر فارس و در گذر بازار هنر شیراز نمایشگاه آثار فاخر صنایع دستی برگزار می‌شود.
 

نمایش آثار کم‌نظیر عیلامی‌ها در تخت جمشید و رونمایی از سکه‌ای کمیاب در شیراز

دبیر سومین جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی درباره تاثیر این جشنواره در شیراز پیش از برگزاری آن گفت: در دیداری که بهار امسال در دیدار با استاندار پیشین فارس داشتم به برخی نقایص در زیرساخت‌ها اشاره کردم، از جمله تالار حافظ که شاهد بودم اکنون بعد از ۲۰ سال نوسازی شده و همچنین ترمینال ورودی فرودگاه شیراز که نوسازی شد. به استناد اظهارات مقامات شهری شیراز در این مدت، برای آماده‌سازی شهر اقدامات مشابه نوروز درحال انجام است.

او درباره بودجه سومین جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی که امسال در شیراز برگزار می‌شود، توضیح داد: طبق تفاهم‌نامه‌ای که اردیبهشت امسال با استاندار فارس امضا شد، نیمی از بودجه را باید استانداری و نیمی دیگر را وزارت میراث فرهنگی از منابع خود و اسپانسرها تأمین می‌کنند.

تابش تاکید کرد: جشنواره چند رسانه‌ای بسیار وسیع است که ما آن را در شیراز برگزار می‌کنیم. تلاش ما این است که از آثار، Demo (نسخه نمایشی) داشته باشیم تا هنرمندان بیایند و ببینند. امیدواریم رایگان کردن موزه‌ها در هفته منتهی به جشنواره نیز باعث شود جمع کثیری از میراث‌دوستان به اماکن تاریخی استان فارس جذب شوند و آشتی ملی با میراث فرهنگی شکل بگیرد.

او سپس آماری از آثار رسیده به بخش‌های مختلف این جشنواره و آثار داوری شده را ارائه کرد و گفت: در بخش «سینمایی» این جشنواره ۳۲۸ اثر رسید و ۸۲ اثر واجد داوری دانسته شد. در بخش «هنرهای نمایشی» ۱۶۷ اثر دریافت شد که در نهایت ۴۵ اثر  برای داوری پذیرفته شد. در بخش «ایده و تجربه» ۷۸ اثر رسید که ۲۱ اثر داوری می‌شود. در بخش «رادیویی» ۱۶۴ رسید که ۸۲ اثر برای داوری انتخاب شد. اجرای «شعر و موسیقی» ۴۷۷ اثر رسید که ۱۴۲ اثر برای داوری پذیرفته شد. به بخش «عکس» ۱۵۷۰ قطعه عکس فرستاده شد که ۴۵ عکس داوری می‌شود. در بخش «میراث دیجیتال» ۶۱ اثر رسید که ۳۹ برای داوری پذیرفته شد. بخش «تلویزیونی» ۲۹۲ اثر دریافت کرد که ۹۶ اثر برای داوری انتخاب شد. بخش «میراث بانان آینده» نیز ۱۳۰ اثر دریافت کرد که ۷۷ اثر داوری می‌شود.

دبیر سومین جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی اضافه کرد: جایزه شیراز نیز که شامل بخش‌های عکس، فضای مجازی، موسیقی، نمایش، مکتوب، تجسمی، سینمایی، تلویزیونی و رادیویی است،
جمعا ۸۶۸ اثر دریافت کرده است که در شیراز داوری شده‌اند و در روز افتتاحیه، ۱۵ آبان جوایز این بخش اهدا می‌شود.

تابش درباره بخش بین‌المللی جشنواره که غیررقابتی است، توضیح داد: جشنواره‌ها برای بین‌المللی شدن لازم است سال اول به صورت غیررقابتی برگزار شوند. علاوه‌بر این، ما رخدادهای کشور را هم درنظر داشتیم و با تدابیر اندیشیده شده این بخش امسال غیررقابتی است. بین‌المللی شدن جشنواره نیازمند این است که دبیرخانه در طول سال آثار را رصد و به جشنواره دعوت کند.

در ادامه این نشست، لیلا کفاش‌زاده درباره بخش «میراث بانان آینده» توضیحاتی داد و برگزاری کارگاه‌هایی همچون «شناخت شاهنامه چه تاثیری در رشد کودکان دارد»، «چگونه درباره ایران با کودکان و نوجوانان گفت‌وگو کنیم» و «چگونه آموزش میراث فرهنگی را برای کودکان کاربردی کنیم» را از جمله برنامه‌های همزمان این جشنواره عنوان کرد.

محمد یاری، باستان‌شناس و دبیر بخش میراث دیجیتال این جشنواره ضمن ارائه توضیحاتی درباره این بخش، تاکید کرد: جشنواره چندرسانه‌ای یکی از روش‌های حفاظت از میراث فرهنگی است. فرصتی فراهم شده تا افراد خلاق و نوآور با متخصصان میراث فرهنگی هم‌اندیشی کنند تا محتواهایی پدید آید. در حوزه میراث محتواهایی وجود دارد که صد سال است در کتاب‌ها آرشیو شده است.

حمیدرضا حسینی، دبیر بخش شعر و موسقی نیز  درباره آثاری که به این بخش رسیده است، توضیحاتی داد.

در ادامه این نشست همانند دو دوره پیشین این جشنواره نسبت به خلاء بخش رسانه‌ها در جشنواره چند رسانه‌ای نقد شد که تابش پاسخ داد: به حسب دستور قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار بود رسانه‌های میراث فرهنگی قرار بود بخش مستقل داشته باشد. موضوع آن است که شما NEWS (خبری) می‌بینید و این جشنواره ART (هنری) است.

پوستر سومین دوره جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی نیز در پایان این نشست با حضور طراح آن رونمایی شد.

نمایش آثار کم‌نظیر عیلامی‌ها در تخت جمشید و رونمایی از سکه‌ای کمیاب در شیراز

جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی سال‌های گذشته در یزد و قزوین برگزار شد و امسال سومین دور آن در شهر شیراز از ۱۵ تا ۱۷ آبان‌ماه برگزار می‌شود. بنابر اعلام پیشین، این جشنواره هر سال در یکی از استان‌های کشور برگزار خواهد شد.

پایان خبر ایندکس ایران

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نمایش آثار کم‌نظیر عیلامی‌ها در تخت جمشید و رونمایی از سکه‌ای کمیاب در شیراز" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نمایش آثار کم‌نظیر عیلامی‌ها در تخت جمشید و رونمایی از سکه‌ای کمیاب در شیراز"، کلیک کنید.