تقویت هوش شنیداری کودک
حافظه یکی از مهارت هایی است که باید در کودکان به خوبی تقویت شود. حافظه دیداری و شنیداری کودکان نسبت به دیگر انواع آن از اهمیت بیشتری برخوردارند. حافظه جز آن دسته از مهارت هاست که در بزرگسالی بسیار حایز اهمیت می شود و اگر به خوبی تقویت شود می تواند از آلزایمر و مشکلات مربوط به حافظه جلوگیری کند. حتی برای انجام ساده ترین کارها از قبیل به خاطر سپردن مکانِ قرار دادن لوازم شخصی تا انواع کارهای پیچیده نیاز داریم که حافظه ی قوی ای داشته باشیم و این خود نشان دهنده ی اهمیت فوق العاده زیاد این مهارت در ماست.
قبلا به صورت جداگانه به و راهکارهای تقویت آن و همینطور مهارت پرداختیم و تعدادی بازی برای هر کدام معرفی کردیم، اما در این مقاله تصمیم گرفتیم که بنا به در خواست شما هر دوی آن ها را در کنار هم تجمیع و معرفی کنیم و راهکارهای مربوط به تقویتشان را بیان کنیم.
اهمیت حافظه دیداری و شنیداری در کودکان چیست؟
کودکانی که نمی توانند کلمات و حروف را به درستی به خاطر بسپارند، مجبورند که مدام به کتاب یا معلم یا والدین خود مراجعه کنند و همین امر کافیست تا تمرکز کافی برای خواندن و نوشتن نداشته باشند و زودتر از بقیه ی بچه ها خسته شوند.. بازی با ست پلیسی به کودکان کمک می کند تا مطالبی که به آن ها تدریس می شود را سریع تر یاد بگیرند و به خاطر بسپارند و در مواقع لازم دوباره از آن داده ها استفاده کنند.
با تقویت حافظه دیداری کودکان رنگ ها، اعداد، اشکال و مواردی که با چشم خود می بینند را بهتر به خاطر می سپارند و با تقویت حافظه شنیداری تمامی مواردی که با گوش خود شنیده اند را به خاطر می سپارند.
به عنوان مثالِ ملموسی از اهمیت حافظه، به این مورد توجه کنید:
وقتی کودک در نوشتن املا بخشی از کلمات یا حروف را جا می اندازد یا حروف هم آوا (مثل ص، ث یا س) را به جای هم می نویسد باید دقت و حافظه شنیداری را در او تقویت کرد.
بنابراین به طور کلی می توان گفت بخش عمده ای از یادگیری مهارت خواندن و نوشتن، به حافظه ی دیداری و شنیداری مربوط است.
معمولا والدین نگران این هستند که بچه هایشان در دروس مدرسه ضعیف باشند و نتوانند به خوبی مواردی که معلم به آن ها می آموزد را یاد بگیرند. زمانی که والدین متوجه می شوند کودک در دروس خود ضعیف عمل می کند و درس ها را یاد نمی گیرد، به عوامل مختلفی فکر می کنند و موضوعات گوناگونی را بررسی می کنند، اما حافظه دیداری و شنیداری در کودکان خود را نادیده می گیرند.
همانطور که می دانید مهارت های مرتبط با خواندن و نوشتن، مهارت های شناختی متفاوتی هستند که تقویت آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از بهترین راه ها برای تقویت مهارت های شناختی کودکان استفاده از بازی های شناختی است. در مقاله نورولند به معرفی بازی های شناختی مناسب کودکان پرداخته ایم.
همچنین در دو مقاله و به بررسی روش های موثر در تقویت املانویسی کودک پرداخته ایم. در ادامه ی مقاله ی فعلی نیز به معرفی بازی هایی برای تقویت حافظه دیداری و شنیداری کودکان خواهیم پرداخت تا بتوانید در تقویت این مهارت های فرزند خود قدم مثبتی بردارید.
بازی های تقویت حافظه دیداری کودکان
بازی تکرار اعمال
رو به روی کودک خود بنشینید، سپس از او بخواهید که هر حرکتی که شما کردید را تکرار کند. مثلا دست راست خود را بالا ببرید و از او هم بخواهید همین کار را انجام دهد. رفته رفته تعداد حرکات را زیاد کنید تا بیشتر برای به خاطر سپردن حرکات تلاش کنند. وسایل پلیسی اسباب بازی پسرانه به آنها احساس قدرت می دهد.
همچنین می توانید در فضای باز، مثل پارک چند کاشی را مشخص یا با گچ، خانه هایی را رسم کنید. سپس حرکات لی لی را انجام دهید و از او بخواهید که بعد از شما آن ها را تکرار کند. برای بالا بردن چالش بازی می توانید حرکات متنوع تری که همزمان استفاده از دست و پا یا حتی صورت را می طلبد انجام دهید.
بازی تغییر اجسام
تعدادی شی را در مقابل کودک قرار دهید. سپس دور از چشم کودک یا جای آن ها را تغییر دهید، یا موردی از اشیا را حذف کنید، یا با شی جدیدی جابه جا کنید و سپس از کودک بخواهید این تغییر را مشخص کند.
کار دیگری که می توانید انجام دهید این است که از کودک بخواهید چشمانش را ببندد، سپس تغییری در ظاهر خود انجام دهید مثلا ساعت ببندید یا از این مدل کارها انجام دهید. البته قبل از انجام آن باید به کودک فرصت دهید تا به خوبی ظاهر شما را ببیند و جزییات را به خاطر بسپارد. حالا از او درخواست کنید که تغییرات را مشخص کند.
برای انجام این بازی می توانید تصاویر مشابهی که باهم اختلاف دارند را هم در اختیار کودک قرار داده و از او بخواهید دور اختلافات خط بکشد و آن ها را مشخص کند.
بازی سوال و جواب
این شاید آسان ترین و دم دست ترین بازی برای تقویت هر نوع حافظه باشد. می توانید برای تقویت حافظه دیداری کودکتان از موارد دیداری پیرامونش از او سوالاتی بپرسید. مثلا سوال کنید یادت هست معلمت دیروز چه لباسی به تن داشت؟ به یاد داری که پدر دیشب چه رنگ پیراهنی را به تن داشت؟ این کار باعث تقویت حافظه دیداری کودکان می شود و به آن ها کمک می کند که جزییات را به خوبی به خاطر بسپارند.
سعی کنید بعد از این با یادآوری سفرها و خاطرات خوش کودک در مراسمات، مهمانی ها یا سفرهای مختلف و پرسیدن این قبیل سوالات هم به سرگرم کردن کودک کمک کنید؛ هم کمک کنید خاطرات خوش، تازه و زنده بماند و از همه مهم تر اینکه حافظه او را تقویت کنید. اگر در اولین تلاش پاسخ اشتباه داد، پاسخ درست را مستقیما به او نگویید، بلکه با راهنمایی سعی کنید خودش تلاش کند و جواب را به خاطر بیاورد. با این روش واقعا حافظه او را به چالش می کشید و این چالش بهترین تمرین برای تقویت است.
توصیه می کنیم برای یادگیری بازی های متفاوت تقویت مهارت های مختلف کودکتان، به سری بزنید و از آموزش های رایگان روزانه آن که بسیار ساده و راحت در خانه قابل اجرا هستند استفاده کنید.
چیزی که دیدی را نقاشی کن
تصویری را برای چند ثانیه به کودک نشان دهید و از او بخواهید خوب تصویر را به خاطر بسپارد. حال از او بخواهید هرچه از تصویر به یاد دارد را نقاشی کند. بعد از اتمام کارش نقاشی را با تصویر تطبیق دهید. احتمالا جزییات تصویر کشیده نشود. پس یک بار دیگر تصویر را به او نشان دهید و بخواهید با توجهِ دوباره به تصویر جزییات آن را نیز به نقاشی اضافه کند. این کار را می توانید در هر چند مرحله که فکر می کنید نیاز است، تکرار کنید تا به خوبی در ذهن کودکتان نقش ببندد.
بازی های تقویت حافظه شنیداری کودکان
بازی شی یابی
تعدادی اسباب بازی، و یا هر وسیله ی دیگری که مدنظرتان است را جلوی کودک قرار دهید و از او بخواهید با دقت به مواردی که شما نام می برید گوش دهد و وسیله را در صورت وجود به شما نشان دهد (مثلا بگویید لیوان، سبز، کوچک. فرزند باید لیوانِ سبز رنگِ کوچک را در صورت وجود پیدا کرده و به شما نشان دهد) در ابتدا یک تا دو ویژگی را نام ببرید و در مراحل بالاتر تعداد ویژگی یا اشیا مورد نظر را افزایش دهید. تابلو ایست پلیس در بازی به کودکان علایم را یاد میدهد.
جمله رو بگو
تعدادی کلمه (یا جمله) را برای کودک بخوانید و از او بخواهید آن ها را تکرار کند. با پیشرفت کودک تعداد کلمات را افزایش دهید. برای تقویت توالی شنیداری کودک می توانید از او بخواهید در بیان کلمات، ترتیب را هم لحاظ کند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تقویت هوش شنیداری کودک" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تقویت هوش شنیداری کودک"، کلیک کنید.